cart icon Bevásárlókosara egyelőre még üres.

Hangoskönyvek logó

Skip to Main Content »

Keresés az oldalon

Mások ehhez vették még

Gyűjtsön termékeket a kosarába vagy válassza ki mindet

  1. Rómeó és Júlia (audio CD)

    Normál ár: 7 290 Ft

    Kedvezményes ár: 6 926 Ft

  2. Bánk bán (audio CD)

    Normál ár: 7 290 Ft

    Kedvezményes ár: 6 926 Ft

 

Liliom (audio CD)

Kattintson duplán a képre, a teljes méret megtekintéséhez

Kicsinyít
Nagyít

Liliom (audio CD)

Legyen Ön az első aki véleményt ír erről a termékről

Elérhetőség: Nincs készleten.

Normál ár: 5 320 Ft

Kedvezményes ár: 5 054 Ft

Molnár Ferenc hatalmas színműírói életművének egyik leghíresebb, legsikeresebb drámája a Liliom, a melegszívű hintáslegény és az egyszerű, de a hintáslegénybe egy életre szerelmes cselédlány megható, szentimentális története, életkép a Liget elesett, mégis - minden "rosszaságuk" ellenére - tiszta szívű alakjairól.
A Liliom tehát egy kültelki hintáslegény életének és halálának története. Adott még két nő: az egyik a munkaadója, a rámenős özvegy, aki mindaddig birtokolja őt, amíg meg nem jelenik színen Julika, a szelíd és konok cselédlány. Molnár darabja a 20-30-as évek Budapestjét, a kabaré atmoszféráját idézi. Bohócos vásári komédia, tragédia, burleszk, alávetettség, kiszolgáltatottság, diadal, élet. A karikatúrák pontosak, leleplezőek. Minden durvaság, rátartiság, az adok- kapok köznapi közhelye mögül előbújnak a valódi motivációk.
A dráma nyelvezete szabatos, könnyed, de egyéniség és költőiség nélkül (szépprózája viszont gyakran költői színezetű). Színpadismerete, klasszikus szerkesztési tisztasága, dialógusainak mesteri felépítése, a jellemzés egyszerűsége és mégis hatékonysága olyan mesterségbeli erények, amelyek a későbbi írónemzedéknek is tanulsággal szolgálnak. Legeza Ilona irodalmi lapja
(Ez a mese arra való, hogy özvegyasszonyok altassák el vele kisgyermekeiket, vagy jó gyerekek altassák el vele öreg és fáradt szüleiket. A mesét szép csöndesen, folyékonyan kell mondani, az elejét élénken, mintha igaz volna, a végét pedig már lassabban és halkan, hogy mire vége szakad, aludjék el az, akinek mesélték.)
A ligetben, az egyik bódéban volt egy furcsa ember. Úgy hívták, hogy Závóczky. Ez a Závóczky nagy csirkefogó volt, mindenkit megbántott, sokat megvert, néhányat meg is szúrt késsel, lopott, csalt, rabolt, de azért nagyon jó fiú volt, s a felesége nagyon szerette. Mert a felesége egyszerű kis cseléd volt, aki tizenhét éves koráig zsidóknál szolgált, s akkor egy vasárnapon, mikor kimenője volt, a ligetben megismerte Závóczkyt, akin kétszínű nadrág volt: a fele sárga, a másik szára piros. A hajában csirketoll volt, a csirketollra spárga volt kötve, a spárga vége a zsebébe ért, és Závóczky megráncigálta a spárgát, hogy a csirketoll mozogjon a fején. Ezen mindenki sokat nevetett, és a legszebb cselédek arra a ringlispilre szállottak, amelyiken Závóczky ezt a tréfát űzte. Az egyszerű kis cseléd itt ismerte meg Závóczkyt, és vele maradt egész nap, s bár tíz órára otthon kellett volna lenni, még tizenegykor se ment haza, egész éjjel a ligetben maradt, másnap pedig már nem mert hazamenni. Azontúl a tollas fejú fiúnál maradt, soha többet nem ment cselédnek, és olyan jó volt, és szelíd volt, és olyan szép kis cseléd volt, hogy Závóczky elvitte a hivatalba, és feleségül vette... Molnár Ferenc


Tartalom:
CD1
Első kép
Második kép
Harmadik kép
CD2
Negyedik kép
Ötödik kép
Hatodik kép
Hetedik kép

Kiadó Hungaroton Kiadó
Játékidõ 92 perc (2 audio CD)
Szerző Molnár Ferenc
Előadó Sinkovits Imre
Formátum audio CD
Műfaj Dráma
Téma Romantikus
Kinek ajánljuk? Hölgyeknek, Nagyszülőknek
Címkék hozzáadása:
Használjon szünetet a címkék elválasztásához. Használja az aposztróf jelet (') kifejezésekhez.

Írja le saját véleményét

Hogyan értékelné Ön ezt a terméket?*
  1 csillag 2 csillag 3 csillag 4 csillag 5 csillag
A felolvasás színvonala
Tartalom
Ár
Szerkesztés